Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848

Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας της Φθιώτιδας. Παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν και βίωσαν γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα. Προτιμάται ο επώνυμος σχολιασμός των αναρτήσεων. Στις αναδημοσιεύσεις παρακαλούμε για την αναφορά της πηγής προέλευσης. © Σωτήριος Γ. Αλεξόπουλος.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Τσερνοβίτι: ο δεκανέας ευζώνων Δημήτριος Ανδρέου Χάδος



Ο Δημήτριος Ανδρέου Χάδος γεννήθηκε το 1916 στο Τσερνοβίτι (από το 1927 Παλαιοκερασιά). Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία τα έτη 1937-1938 ως δεκανέας στον 1ο Λόχο πολυβόλων του 42ου Συντάγματος Ευζώνων Λαμίας. Επιστρατεύθηκε και πολέμησε κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41. Ο αδελφός του Χρήστος σκοτώθηκε στην Πέστανη (Στενά Κλεισούρας) στις 3 Μαρτίου 1941 (βλέπε: Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940). Μετά τον πόλεμο έζησε στην Παλαιοκερασιά. Απεβίωσε την Κυριακή του Πάσχα 23 Απριλίου 1995. Εδώ δημοσιεύονται φωτογραφίες από το οικογενειακό φωτογραφικό του αρχείο. Παραχωρήθηκαν ευγενώς από το γιο του Ελευθέριο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή του στην έρευνα της ιστορίας του χωριού μας.


 α
β
Εικ.1: α)Πρώτος από αριστερά ο Δημήτριος Α. Χάδος. Στους γιακάδες διακρίνεται ο αριθμός του Συντάγματος (42).
β)Εν Λαμία τη 25/5/37/Ενθύμιον Στρατού/Χάδος Δημήτριος.


 α
 β
Εικ.2: α)Ο Δημήτριος Α. Χάδος φωτογραφημένος με άλλους δύο ευζώνους σε φωτογραφικό studio στη Λαμία. Και οι τρείς κρατούν εμπρός τις θήκες από τις ξιφολόγχες τους για την ευκολία της φωτογράφησης. Στους γιακάδες ο αριθμός 42. Κάτω δεξιά εκτυπωμένο το επώνυμο του ιδιοκτήτη του φωτογραφείου: ΦΩΤΟ ΡΗΓΑΣ/ΛΑΜΙΑ/ΕΝΑΝΤΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.
β)CARTOLINA POSTALE/Εν λαμία τη 13ο/6/37/Στρατού(;)1937/42ο Σύνταγμα/ευζώνου Ιο Λόχος/Ποληβόλον/Στρατηώται/Χάδος Δημήτριος/Μλάνης Αθανάσιος/Ηληόπουλος Νικόλαος.


 α
 β
Εικ.3: α)Εύζωνοι φωτογραφημένοι στη Λάρισα. Δεύτερος από δεξιά στη σειρά των καθημένων χωρίς όπλο με θήκη πιστολιού στη ζώνη του διακρίνεται ο Δημήτριος Α. Χάδος. Οι άλλοι τρείς καθήμενοι φέρουν μάνλιχερ με μακριά ξιφολόγχη. Ο πρώτος καθήμενος από δεξιά στην πλάτη του έχει γυλιό. Στους γιακάδες όλων ο αριθμός 42.
β)Εν Λάρισα τη /18ον Σεπτεμβρίου/1937 Στρατιώτης/Χάδος Δημήτριος. Αναγράφεται agfa η εταιρία του φωτογραφικού χαρτιού. Με μολύβι αναγράφονται τα ονόματα των υπολοίπων, δυστυχώς εξαιρετικά δυσανάγνωστα από το πέρασμα του χρόνου: Ενθίμιον Στρατού/..στάσης/..ωφης/..ρατης/…../Μαστορογιανόπουλος/Τσακανίκας/……/………/Μλάνης;/Αποστόλου;/……../Ψύλος;/Χάδος/……/


 α
 β
Εικ.4: α)Πάσχα 1938 στη Λαμία. Στο κέντρο διακρίνεται αξιωματικός (Ταγματάρχης;) συνοδευόμενος από άλλους δύο αξιωματικούς κατωτέρου βαθμού. Αριστερά διακρίνεται άλλος χαμηλόβαθμος αξιωματικός. Ο Δεκανέας Δημήτριος Α. Χάδος είναι στο κέντρο όρθιος. Κρατάει με το χέρι του σε οριζόντια θέση τον μανδύα του. Το κτίριο του στρατοπέδου πίσω τους, είναι το ίδιο στο οποίο σήμερα στεγάζεται το ΚΕΥΠ. Οι σούβλες είναι ξύλινες μπηγμένες στο χώμα, πιθανώς από κέδρο. Μερικοί εύζωνοι που γυρίζουν τις σούβλες, χρησιμοποιούν πετσέτες ή μαντήλια για να μην καίγονται.
β)Ενθίμον Στρατού/Εν Λαμία τη 24 Απρίλιον/1938 το Άγιον πάσχα/24/4/38 ψέναμε αρνιά/Δεκανέας Χάδος/Δημήτριος/Δ.Χάδος. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR 127.


 α
 β
Εικ.5: α)Απεικονίζονται έξι αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί, ένας έφεδρος λοχίας και 6 εύζωνοι. Ένας εύζωνας παίζει σαντούρι, το οποίο είναι τοποθετημένο σε καρέκλα. Ο διπλανός του παίζει βιολί. Δεύτερος καθήμενος από δεξιά ο Δημήτριος Χάδος.
β)τα γράμματα είναι εξαιρετικά δυσανάγνωστα. Από τον πρώτο στίχο αναγιγνώσκεται «εν λαμία».
Η φωτογραφία ελήφθη στη Λαμία μέσα στο στρατόπεδο του 42 Συντάγματος Ευζώνων κατά τη διάρκεια διασκέδασης με αφορμή κάποια εορτή, ίσως Πάσχα.


α
 β
Εικ.6: α) Ο Δημήτριος Α. Χάδος φωτογραφημένος με τέσσερεις ευζώνους και έναν στρατιώτη από Μύλους και Πελασγία.
β)Δημη(τριος) Χάδος, Δεκ(ανέας)/Πάννως Μύλουςι/Τσόνζορας Μύλους/Σταματίου Μύλους/Μαλιαρός Πελασγία/Αργυρίου Μύλους/Εν Λαμία τη 26/4/38/Ενθήμιον Στρατού/Δ.Χάδος.


Εικ.7: Ο Δημήτριος Α. Χάδος φωτογραφημένος σε φωτογραφικό studio φορώντας την επίσημη χειμερινή ευζωνική στολή. Στο κόκκινο ύφασμα του κολάρου εξαιρετικά δυσδιάκριτος είναι ο αριθμός 42, ο αριθμός του Συντάγματος. Αριστερά είναι εκτυπωμένη η ημερομηνία : 25 ΜΑΙ 1938. Δεξιά το όνομα του ιδιοκτήτη του φωτογραφικού studio: ΦΩΤΟ-ΚΟΡΚΟΒΕΛΟ[Σ]/ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΡΑΤ[ΟΠΕΔΟΥ]. Στην πίσω πλευρά αναγράφεται LEONAR (το όνομα της παραγωγού εταιρίας του φωτογραφικού χαρτιού) 8 (ο αριθμός της σειράς καρτών).


 α
 β
Εικ.8: α)Δημήτριος Α. Χάδος. Στο γιακά του μανδύα αναγράφεται αριστερά ΥΙ και δεξιά ΣΤ.
β)Ενθύμιον Στρατού τη 5/9/38/Δεκανέας Δ.Χάδος/εκ Παλαιοκερασιάς/Δ. Χάδος. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR 18.


 α
 β
Εικ.9: α)Δημήτριος Α. Χάδος. ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
β)Πήγαινε φωτογραφία μου/την πόρτα να χτυπήσεις/και αν ανοίξει η μάνα μου/να τη γλυκοφιλήσης/Ενθύμιον Στρατού/Εν Σιδηρόκαστρον τη 5/10/38/Δεκανέας Χάδος/Δημήτριος.


 α
 β
Εικ.10: Φάκελλος επιστολής που στάλθηκε από το στρατιώτη Δημήτριο Δούκα στο δεκανέα Δημήτριος Χάδο.
α)1η όψη φακέλλου (παραλήπτης): Δικανέαν/Χάδον Δημήτριον/Τ.Τ.14/Σιδηρόκαστρον.
β)2η όψη φακέλλου (αποστολέας): Αποστ. Στρατιώτης/Δούκας Δημήτριος/Εφορεία Υλικού Πολέμου/3ος λόχος τεχνιτών/Θεσσαλονίκη.
Η επιστολή φέρει δύο γραμματόσημα. Το γραμματόσημο αριστερά απεικονίζει το βασιλιά Γεώργιο Β΄. Άνω αναγράφεται 3 ΔΡ και ενδιάμεσα παρεμβάλλεται παράσταση του στέμματος. Κάτω αναγράφεται ΕΛΛΑΣ. Στο γραμματόσημο δεξιά απεικονίζονται στα άκρα δύο αρχαίοι κίονες. Μέσα σε ταινίες αναγράφεται ΕΝΑΡΙΘΜΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟΝ 5 ΛΕΠΤΑ. Στη στρογγυλή σφραγίδα από μαύρη μελάνη του ταχυδρομείου αναγράφεται ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ VIII 38. 19 (μάλλον 19 Αυγούστου 1938) Λ. 50 ΠΡΟΝΟΙΑ.


Εικ.11: Δημήτριος Α. Χάδος. Στο γιακά του μανδύα αναγράφεται αριστερά ΥΙ και δεξιά ΣΤ. Eμφανή στους βραχίονες είναι τα διακριτικά του Δεκανέα. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR 48.


Εικ.12: Αριστερά ο Δημήτριος Α. Χάδος. Στο αγκώνα του το διακριτικό του δεκανέα. Ο άλλος εύζωνας είναι ο Κωνσταντίνος Χάδος. Στο δεξί του πόδι κάτω από το τσαρούχι υπάρχει κορδέλα πένθους. Ο αριθμός της μονάδας (42) διακρίνεται καθαρά στους γιακάδες και των δύο. Η φωτογραφία ελήφθη μέσα στο στρατόπεδο. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR 7.


Εικ.13: Εύζωνοι του Ιου Λόχου πολυβόλων. Όλοι φέρουν εξαρτήσεις. Διακρίνονται δύο Δεκανείς (ο Δημήτριος Α. Χάδος αριστερά στηρίζεται στο δεξί του γόνατο). Στο κέντρο ένας Λοχίας όρθιος δείχνει το ένα από τα δύο πολυβόλα. Τα πολυβόλα είναι μοντέλο HOTSHIRISS 1922 Μ. Βρετανίας και στηρίζονται πάνω σε τρίποδα (παρόμοιο πολυβόλο βλέπε: http://www.army.gr/html/GR_Army/sxoles/spz/mouseio.html#b, προθήκη 5). Στους γιακάδες όλων ο αριθμός 42. Ο εύζωνας Κωνσταντίνιος Χάδος (πρώτος καθήμενος από δεξιά) φέρει στον αριστερό του βραχίονα μαύρη ταινία πένθους. Φωτογραφικό χαρτί LEONAR 18.


 α
 β
Εικ.14: α)Ιταλικό άρμα.
β)Ενθύμιον πολέμου του 1940-41/Μηχανοκίνητη φάλαγγα που συντρίψαμε/στα στενά της Κλεισούρας/τη 25/2/41-/Δεκανέας/Χάδος Δημήτριος. Ο Ελευθέριος Δ. Χάδος μας μετέφερε την πληροφορία από τον πατέρα του ότι μέσα στο άρμα βρίσκονται δύο νεκροί Ιταλοί στρατιώτες. Το άρμα είναι τύπου L3/35. Παρόμοιο άρμα κυριευμένο από Έλληνες στρατιώτες στο Τεπελένι βλέπε: http://users.sch.gr/zskafid/28/28octobriu/kimena28b.htm (τέταρτη φωτογραφία).


 α
 β
Εικ.15α,β: Κάρτα Ιταλού στρατιώτη.
Αναγράφονται τα εξής:
Στη στρογγυλή ταχυδρομική σφραγίδα: N[APO]LI FERROVIA CORR[IERE]. 19-20 10. IX 40_XVII.
Με κεφαλαία: LA LOTTERIA
VI FARA MILIONA.
Στο γραμματόσημο: POSTE ITALIANE CENT[ESIMI] 2
Κάθετο κείμενο: Edizione Fotostampa. Milano/Ripr. Vietata
Χειρόγραφο κείμενο δεξιά:
Sinior All’ artigli[ere]
Piscopo Genna[ro]
119o Groppo o[…]
(149) 132 1a B[…]
Via Posta Mil[itare]
52
Χειρόγραφο κείμενο αριστερά:
Riconven[…] a
[…] lieto onomastico
invia i miei
[pio] Fevvidi
[au] guri a tua
[s]orella

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Στη στρογγυλή ταχυδρομική σφραγίδα: ΝΑΠΟΛΗ ΕΠΕΙΓΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ 19-20. IX (9ος) 40_XVII.(18=σημαίνει το 18ο έτος από την καθιέρωση του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι)
Με κεφαλαία: ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ
ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ.
Στο γραμματόσημο: ΙΤΑΛΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΛΕΠΤΑ 2 (centesimi είναι υποδιαίρεση της λιρέττας)
Κάθετα: Έκδοση Φωτοστάμπα. Μιλάνο/Απαγορεύεται η ανατύπωση
Χειρόγραφο κείμενο δεξιά:
Κύριον Οπλοπολυβολητή
Πισκόπο Τζενά[ρο]
119η Ομάδα o[…]
(149) 132 1η B[…]
Δια του Στρατιωτικού Ταχυδρομείου
52
Χειρόγραφο κείμενο αριστερά:
Αισθάνομαι χαρά[…] για
[…] την ονομαστική εορτή
στείλε τις πιο θερμές ευχές μου
στην αδερφή σου Νίνι
Χαιρετισμούς και φιλιά

[Ευχαριστώ θερμά τον κ. Alessandro Taddei, ιταλικής καταγωγής, άριστο γνώστη της ελληνικής γλώσσας για την πολύτιμη βοήθειά του στη μετάφραση]. Δυστυχώς η κάρτα κόπηκε ελαφρά περιμετρικά γι’ αυτό λείπουν γράμματα.



 α
β
Εικ.16: α)Ο Ιωάννης Χάδος.
β)Ενθίμιον Στρατού Στρατιώτις/Χάδος Ιωάννης 10υ Σύνταγμα/Πιροβολικού 44 Πιδινής/Πιριβολαρχίας Λάρισα/Κλάσιος 1940. Φωτογραφικό χαρτί: LEONAR 89.


 α
 β
Εικ.17: α)Ο Ιωάννης Χάδος. β)Ενθίμιον/Στρατού/10Σύνταγμα/Πιροβολικού/44 Πιδινή/Πιριβολαρχία Λάρισα/Ι.Χάδος.


 α
 β
Εικ.18: α)Ο Κωνσταντίνος Χάδος. Από την τσέπη του κρέμεται παράσημο. Στον αριστερό του βραχίονα διακριτικά του Λοχία ή Επιλοχία.
β)ΕΝΘΥΜΙΟΝ ΣΤΡΑΤΟΥ/ΧΑΪΔΑΡΙ/Είναι κορμί που δεν μιλά/και σώμα δεν κινείται/είναι ενθύμιον Στρατού/ποτέ δεν λησμονείτα(ι)/Φωτογράφος Στυλ. Θ. Χρυσοχοΐδης.


 
Εικ.19: Ο Κωνσταντίνος Χάδος. Σύμφωνα με πληροφορία του Ελευθερίου Χάδου εδώ είναι στο Τομπρούκ Λιβύης με τις ελληνικές δυνάμεις Μέσης Ανατολής.


α
 β
Εικ.20: α)Η μητέρα του Δημητρίου Α. Χάδου το 1948. β)Ενθύμιον/Αικατερίνη Ανδρέου/Χάδου τη 27/7/48/Δ.Χάδος.


Εικ.21: Οικογένεια Δημητρίου Α. Χάδου. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε σε εξωκκλήσι του χωριού, στο οποίο μετέβη η οικογένεια για να τιμήσει τη μνήμη του. Κάτω από τη βελανιδιά διακρίνονται προσκυνητές. Μία γυναίκα πίσω κάθεται σε σαμάρι. Διακρίνεται ο ασπρόμαυρος τρουβάς (χαρακτηριστικός της περιοχής).


Εικ.22: Οικογένεια Δημητρίου Α. Χάδου. Πρώτος από αριστερά με τα τσαρούχια ο πατέρας του Ανδρέας Χάδος. Σύμφωνα με πληροφορία του εγγονού του Ελευθερίου (το μικρό αγόρι στη φωτογραφία) πολέμησε στη Μάχη του Λαχανά και παρασημοφορήθηκε.


Εικ.23: Η οικογένεια του Δημητρίου Α. Χάδου φωτογραφημένη στην Κάτω Ιερά Μονή της Παναγίας Ξενιάς.


 Εικ.24: Ο Δημήτριος Α. Χάδος με το γιό του Ελευθέριο.


 Εικ.25: Γάμος στην Παλαιοκερασιά. Πρώτος από αριστερά ο Δημήτριος Α. Χάδος.


Εικ.26: Αρραβώνες στην Παλαιοκερασιά (7 Μαΐου 1956). Μπροστά με τα παιδιά ο Δημήτριος Α. Χάδος.


Εικ.27: Γάμος στην Παλαιοκερασιά. Δεξιά και αριστερά του γαμπρού ο Δημήτριος Α. Χάδος και ο γιός του Ελευθέριος (κουμπάροι).



ΠΗΓΗ

Οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο Ελευθερίου Δ. Χάδου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου